Lessen

Burgerschap voor het VO met omgangskunde

Burgerschapslessen

Op deze pagina vind je lessen in burgerschap voor het Voortgezet Onderwijs. Deze lessen gaan over onderwerpen die horen bij de zes kernthema’s. Daarnaast vind je hier lessen naar aanleiding van de actualiteiten. Want er gebeurt genoeg in de wereld!

Burgerschap aanbieden

Als school in het VO bied je jouw onderwijs op een eigen manier aan. Als reguliere school bied je Burgerschap aan door ze te integreren in de bestaande vakken, zoals maatschappijleer, aardrijkskunde en geschiedenis. Als VO school in het bijzonder onderwijs bied je Burgerschap wellicht aan als apart vak. Voor beide vormen valt iets te zeggen. Het allerbeste zou wellicht zijn als burgerschap door alle leerjaren heen een ‘rode draad’ vak zou zijn, én onderdelen van burgerschap voor zouden komen in de verschillende vakken. Op die manier creëer je samenhang in het burgerschapsonderwijs en bovendien in de losse vakken. Daardoor gaan de leerlingen de leerstof meer betekenis geven. Die betekenis geven ze aan de inhoud, maar ook aan die inhoud met betrekking tot zichzelf. 

Daarom bied ik lessen in burgerschap die betrekking hebben op de vakken, én lessen in burgerschap die bij het vak burgerschap op zich horen. 

Concreet

Hoe mooi zou het zijn als je als school dit gefundeerde en betekenisvolle burgerschapsonderwijs kan realiseren? Er zijn scholen die dit aanbod al hebben. Maar er zijn ook scholen die pas net aan burgerschap beginnen, of op zoek zijn naar een manier om met burgerschap om te gaan. Deze scholen bied ik modules, lessen, handvatten en workshops aan om burgerschap gefundeerd, krachtig en betekenisvol op de kaart te zetten. Laten we kennismaken!

De burgerschapslessen

Is mijn school ethisch verantwoord?

Een les in leiderschap

BINNENKORT: Wie ben ik?

De leerlingen kijken kritisch naar de visie en missie van de school, en gaan op onderzoek uit om antwoord te krijgen op hun ethische vraag omtrent de visie en missie van de school.

Deze les gaat over leiders: goede leiders, slechte leiders, leiderschap in de klas en in de maatschappij. En de leerlingen gaan de grote leiders leren leiden.

Deze les gaat over de manier waarop leerlingen zich presenteren: zijn ze echt zichzelf, of laten ze bewust een betere versie van zichzelf zien? En wat is dat eigenlijk, jezelf laten zien? Wie ben je dan echt?