Loopbaan- en oriëntatiebegeleiding

In het middelbaar onderwijs, het mbo en het hbo wordt aandacht besteed aan Loopbaan- en oriëntatiebegeleiding (LOB). Dit is thema waarbij aandacht wordt besteed aan de toekomst van leerlingen en studenten. Er wordt aandacht besteed aan de loopbaan: dus hoe leerlingen en studenten omgaan met hun eigen maatschappelijke positie en de arbeidsmarkt. Daarbij oriënteren zij zich, zodat ze zich bewust worden van beroepen, van zichzelf en wat bij hen past. Daarbij krijgen leerlingen en studenten begeleiding door de docent, de decaan, ouders en anderen.

Er zijn meerdere mogelijkheden in het begeleiden van leerlingen en studenten. Op deze pagina staat meer informatie.

Hoe word jij het liefst begeleid?

Waar iedereen zich op oriënteert: fijn kunnen leven

Er wordt gezegd dat ‘Loopbaan- en oriëntatiebegeleiding’ eigenlijk ‘Leef-  en oriëntatiebegeleiding’ moet heten. Dus: Dat je begeleiding krijgt op hoe je je kunt oriënteren op een zo goed mogelijk leven. Hoe zie jij dat voor je? Op welke vragen wil jij antwoord? Hoe ziet jouw werk eruit? 

Op deze pagina vind je meer informatie over het LOB aanbod van nu voor leerlingen op het vmbo, de havo en het vwo. Op de pagina Oefeningen vind je meer tools voor jezelf. Zoek je meer informatie voor jouw ouders / verzorgers? Wijs ze dan ook eens op deze website! Loop je tegen het studeren zelf? Kennismaken kan altijd.

Leerlingen

Het stellen van goede vragen is één van de belangrijkste dingen wanneer je op onderzoek uit gaat in jouw toekomst. Om goede vragen te kunnen stellen kun je deze oefening doen: Bewust goede vragen stellen.

Daarnaast is er allerlei informatie die je kunt raadplegen. Een van de handigste sites voor vmbo & mbo is www.kiesmbo.nl. Hier vind je mbo opleidingen, locaties, open dagen, advies op basis van jouw interesses en nog veel meer. 

Wat kun je op school doen?

Op school kun je jouw docent vragen om je te helpen tijdens een coachgesprek. Dit gesprek krijg je een aantal keer per jaar. Tijdens dit gesprek helpt jouw docent je om jouw onderzoek zo betekenisvol mogelijk te laten verlopen! Stel je vragen en maak samen een plan. Vraag tussendoor ook om begeleiding. Maak daarnaast een loopbaandossier. Dit dossier helpt je tijdens jouw onderzoek zodat je er bewust mee bezig kunt zijn. Je geeft aan welke doelen je wil bereiken, wat je wil weten en wat je ontdekt hebt op bepaalde momenten.

Op deze website vind je binnenkort een voorbeeld van zo’n loopbaandossier.

Ouders en verzorgers

De vragen die ik ouders vaak heb horen stellen zijn vooral praktisch: Wanneer zijn de open dagen? Hoeveel kost een vervolgopleiding? Hoe helpt school bij de vervolgkeuze? Welke opleiding past bij mijn kind? De volgende websites bieden die informatie. Kijk zeker eens op de eerste link, daarin staat ook meer informatie over eerdere vragen van andere ouders en verzorgers. Bij Map out kun je altijd terecht voor al je vragen. 

Studiekeuzekind

KiesMBO

HBO / WO: Jouwstudie

DUO

Expertisepunt LOB

Vragen en opmerkingen van ouders in het omgaan met het LOB proces van hun kind

Een handige website met alle informatie rondom mbo-opleidingen, roc’s, interesses, etc.

Een handige website met alle informatie rondom hbo/wo-opleidingen, scholen, interesses, praktische informatie, etc.

De website van DUO en alles wat te maken heeft met vo-, mbo-, hbo en wo- opleiding en bijbehorende financiën en financiële mogelijkheden.

Alle informatie rondom LOB, onderzoeken, tips, advies en leermiddelen die je ook thuis kunt doen. Bekijk het thuis eens samen!

Docenten en decanen

 Er is al veel onderzoek gedaan naar de beste manier om LOB te kunnen geven, en toch zijn veel docenten op zoek naar een manier om LOB vorm te kunnen geven en aan te kunnen bieden op een betekenisvolle manier. Daar wil Map out graag bij helpen.

Tips

Betrek leerlingen: zij staan immers centraal in het LOB proces.

Betrek ouders / verzorgers: zij zijn de experts van hun eigen kind en kunnen steun bieden om het gezamenlijke doel van een betekenisvolle oriëntatie te kunnen bereiken.

Er is veel aanbod op het gebied van LOB. In de links hieronder vind je die informatie per bron.

Hoe ga je om met LOB binnen de les?

Ga na hoe je de leerling het beste kunt coachen. Uit onderzoek van Marinka Kuijpers zijn één – op  – één gesprekken daar het beste middel voor. Plan met elke leerling aan het begin van het schooljaar gelijk al die gesprekken. 

Zorg er ook voor dat elke leerling een loopbaandossier aanlegt met allerlei opdrachten, doelen, mogelijkheden tot vragen stellen en betekenisvol op onderzoek uit gaan in de maatschappij, tijdens open dagen en andere informatieve bijeenkomsten. Laat leerlingen reflecteren en andere verslagen maken met helpende vragen.

Laat leerlingen een infographic maken: beelden kunnen meer helpen dan woorden. Deze werkvorm,  andere werkvormen en een voorbeeld van het loopbaandossier vind je binnenkort op deze website. En daarnaast: maak gebruik van wat er is! Maak LOB leuk en aantrekkelijk. Prikkel de leerlingen met een spel waarin ze nadenken door middel van de goede vragen, en ga daar op andere momenten op doo

NVS-NVL

KiesMBO

HBO / WO: Jouwstudie

VO-raad

Expertisepunt LOB

Informatie, advies, netwerkmogelijkheden, bijeenkomsten etc., voor decanen

Een handige website met alle informatie rondom mbo-opleidingen, roc’s, interesses, etc.

Een handige website met alle informatie rondom hbo/wo-opleidingen, scholen, interesses, praktische informatie, etc.

Informatie over het voortgezet onderwijs, onder andere met betrekking tot LOB en de toekomstplannen voor vmbo, havo en vwo.

Alle informatie rondom LOB, onderzoeken, tips, advies en leermiddelen voor tijdens de les en tijdens coachgesprekken.