Bewust tegen de muur op lopen
(of het kastje)...

Je weet wel, zo’n dag dat alles verkeerd gaat. Ik heb het op één dag voor elkaar gekregen: me verslapen voor een belangrijke meeting, ontdekkend dat de koffie op is en dat ik nog welgeteld één cracker in huis heb. Voor een beter ontbijt heb ik geen tijd. Ik zie na mijn afspraak dat mijn mailbox niet-normaal vol zit (inclusief vijf mailtjes ‘wil je even … doen?’ van de werkgever). En dan.. die opdracht.. Ik snap er werkelijk niets van. Die opdracht zit op het uiterste randje van mijn kennisgebied.

Mijn hersencellen staan op 200%. Ik hoor ze kraken.. piepen.. ik voel ze kloppen. Hoofdpijn.. Mijn hoofd doet pijn. Ik probeer de letters te lezen, maar ze dringen niet door als betekenisvolle woorden in betekenisvolle zinnen. Ja, betekenis is er wel, maar dat is er meer in de zin van: Waarom?! Hoe dan?! Wie verzint dit?! Waarom ik?! Zucht.. ik besluit me even uit deze situatie te onttrekken. Thee heb ik nog, dus ik loop even naar het kastje. Het kastje: uitgerekend vandaag leert het kastje mij dat de impact van het kastje groter is dan die van mijn hoofd. Auw…

Je kent het wel, dit soort situaties. En wat doe je dan? Hoe ga je daarmee om? Hier wat suggesties:

  • Tieren, vloeken, schoppen, slaan (met mogelijk extra pijn omdat de impact van het kastje nog steeds groter is dan die van een hoofd);
  • Handschoenen aan, helm op, mondkapje, scheenbeschermers, felkleurig hesje, handen ontsmetten, je kan niet voorzichtig genoeg zijn…;
  • Even voelen dat het pijn doet, balen, zuchten, even de tijd nemen, mediteren, bewust thee zetten en moedig weer door;
  • Een rondje wandelen, want buitenlucht is gezond en uitstellen op dit moment ook
  • Mijn oefening gebruiken: Bewust tegen de muur op lopen!

Check deze oefening als jij je hoofd ook zo hard stoot en zoekt naar… een oplossing. En er zijn nog meer oefeningen! Bijvoorbeeld  voor situaties met leren, doelen behalen, plannen, leren over bijzondere gebeurtenissen en nog veel meer.