Consent

Vandaag is het Valentijnsdag. De dag van de liefde! De dag van hartjes en rozen. En wat een geluk, mijn vriendin en ik willen elkaars Valentijn zijn!* Valentijnsdag gaat over liefde. En ze zeggen het: Liefde is leven. Leven met elkaar. Wat heb je nodig om met elkaar te leven? Inderdaad: Consent.
Consent betekent toestemming die jij geeft aan mensen: doe je jouw deur open? Dan is er consent. Houd je de deur dicht? Dan is er geen consent. Een klein voorbeeld:

‘Zeg Mo, wil je een snoepje? ‘Nee, niet zo’n zin in.’ ‘Maar dat is toch lekker?’ ‘Ja, soms wel maar nu even niet.’ ‘Maar Mo, jij wil toch altijd een snoepje?’ ‘Nee, niet altijd. En nu wil ik even geen snoepje.’ ‘Ja maar Mo, kom op.. pak aan dat snoepje. Ik bied het je aan!’ ‘Nee, ga weg! Ik wil nu geen snoepje.’… Etc.

Dit voorbeeld ging over een snoepje. Het laat zien dat Mo sterk zijn grens aan moet geven. Zo’n soort situatie kan in allerlei vormen plaatsvinden: van het niet willen van een snoepje tot het niet willen van intimiteit. Dat heeft alles te maken met grensoverschrijdend gedrag. Er is in dat geval geen respect voor de grenzen die Mo aangeeft. Hoe geeft hij zijn grenzen aan? Door zijn gevoel te volgen, en ‘nee’ te zeggen als hij iets niet wil of nog twijfelt. En als Mo iets wel wil, dan wil hij dat wel tot het moment dat hij twijfelt of het niet meer wil. Dat is heel normaal.

Het volgende voorbeeld van Fonds Slachtofferhulp legt het begrip consent (of dus toestemming) uit aan de hand van een situatie met thee.

Nog eens simpel uitgelegd

Wat zeg en doe je bij het volgende:

Ik vraag

Mo antwoordt

Ik zeg

Ik doe

Wil je een snoepje?

Ja, graag!

Oké! 🙂

Ik geef het snoepje

Wil je een snoepje?

Mwah, misschien.

Oké! 🙂

Ik geef geen snoepje

Wil je een snoepje?

Nee, dank je

Oké! 🙂

Ik geef geen snoepje

Maar dat vind je toch lekker?

Nee.

Oké! 🙂

Ik geef geen snoepje

Etc.

Nee.

Oké! 🙂

Ik geef geen snoepje

En zo heb je een fijne Valentijn: met liefde én consent.

*Disclaimer: mijn vriendin heeft haar consent gegeven voor het bekendmaken van deze Valentijn boodschap.