Een goede start met LOB en burgerschapsonderwijs!

Wat een fijne start van een nieuw onderwijsjaar. Vorige week heb ik kennisgemaakt met Michel Zijffers: expert op het gebied van Loopbaan- en oriëntatiebegeleiding (LOB). Het was een mooie, zonnige dag op een gezellig terrasje in een dorp.

Het mooie van het gesprek vond ik dat we het over onderwerpen konden hebben die ons beiden aangaat: onderwijs, LOB en burgerschap. En de samenhang daartussen. Stel je voor: LOB prikkelt leerlingen om na te denken over de toekomst: wie ze zijn, wat ze leuk vinden en wat hun talenten zijn. Burgerschap prikkelt leerlingen om naar zichzelf en de wereld te kijken: wie ben ik en hoe ga ik om met de wereld?

Het zijn twee onderdelen in het onderwijs die meer aandacht nodig hebben. Bij burgerschapsonderwijs gaat dat aan de hand van de basiswaarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit (en duurzaamheid, globalisering en technologie als je curriculum.nu mag geloven). Daarnaast moet er een concrete visie zijn voor burgerschapsonderwijs. En er moet aandacht zijn voor maatschappelijke competenties. Daarin moet een expliciete samenhang zijn, zodat het burgerschapsonderwijs overal in doorademt.

Waar burgerschap in ieder geval ook mee samenhangt, is LOB. Daarom vond ik het gesprek met Michel Zijffers zo gaaf! Je ziet dat beide onderwerpen iets maatschappelijks én persoonlijks hebben. LOB daagt je uit in: ‘Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en wat vind ik leuk?’ En burgerschap daagt je uit om te oefenen in wie je bent, wie je wil zijn en wat je wil met de maatschappij. Dat kan alleen maar veel betekenis geven: nu en later. Hoe mooi zou het zijn als het effect is dat leerlingen veel bewuster bezig zijn met wie ze zijn, wie ze willen zijn, hoe ze met hun omgeving omgaan en dat ze iets kiezen voor later waar ze echt iets mee kunnen. Iets waar ze hart voor hebben. Als LOB en burgerschap beide uitdagen om jezelf, je omgeving, je toekomst en de wereld beter te begrijpen, heeft het onderwijs iets heel moois bereikt.

Hopelijk is jouw start van het schooljaar ook heel inspirerend! Wil je meer geïnspireerd worden over burgerschapsonderwijs? Laten we kennismaken!