Elke dag: de dag van het onderwijs

Afgelopen maandag ben ik begonnen als docent burgerschap in het MBO. Het is voor maar even. Een project. Of sprinten, zoals ik het ook wel heb benoemd. Ik vind dat leuk, kortdurende projecten waar ik 100% voor kan gaan. En daarna weer iets nieuws doen, wat ook heel leuk is. Want ja, ik wil mijn ei kwijt kunnen in zoveel dingen. Fijne is dat het allemaal met burgerschap te maken heeft. En afgelopen maandag omschreef een student het heel mooi: ‘Burgerschap is alles’. Dus eigenlijk houd ik me altijd bezig met alles.

En tot mijn schrik zag ik dat het afgelopen zaterdag de Dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling was. Poeh, dat is ironisch.. die dag viel op een zaterdag. Op zaterdag hebben we geen school (op een enkeling na dan). Dan kunnen we doen waar we zin in hebben. En ja, dat is een doordenker. Om het even iets ingewikkelder te maken: Op zaterdag doe je toch wat je leuk vindt? En met goed onderwijs leer je toch iets wanneer je ook doet wat je leuk vindt? En daarmee maak je leren toch betekenisvol? Of: Je leert toch ook buiten school? Dus ook op zaterdag? Dat je altijd leert, geloof ik wel. En aangezien burgerschap altijd alles is, is er ook burgerschap op zaterdag. Dus daarom wil ik op deze dinsdag, op 23 november, iedereen een hele fijne (verlate) dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling wensen.

Want iedereen heeft recht op onderwijs en ontwikkeling: op leren en groeien in je leven. Zodat je je ei kwijt kunt in iets wat je echt leuk vindt. En zeg eerlijk: Dan is het toch iedere dag de Dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling? Het is goed om stil te staan bij het recht hierop. Dat iedereen het mag doen. En dat de maatschappij hier achter staat. Leren doen we toch wel.

#burgerschap #leren #vrijheid #recht #onderwijs #MBO #VO #talent #groeien #alles #student #omgangskunde