Verbinding & burgerschap

Verbinding.. dat is dat ene woord waar mensen het de laatste tijd wel vaker over hebben. Verbinding met jezelf, met de ander, op afstand of dichtbij. Met wie dan ook of wat dan ook. Verbinding hebben we allemaal, ongewenst of gewenst.

Afgelopen weken heb ik veel verbinding gehad met mensen die ik nog niet eerder kende: docenten, studenten, en andere betrokkenen in het onderwijs. Wat een mooie verhalen hadden ze: over hun werk, hun passies, hun dromen, hun kwetsbaarheden, hun persoonlijke leven, hun waarden, hun belangen, hun problemen en hun oplossingen. En ik wil nog veel mensen op die manier leren kennen. Ik wil weten wat hun ervaringen zijn.

Al een tijdje heb ik verbinding met deze thema’s: die persoonlijke verhalen, en hoe mensen in de wereld staan. En hoe sta ik zelf in de wereld? Eigenlijk heel nieuwsgierig, en aan de hand van het thema burgerschap. Burgerschap is één van de pijlers van omgangskunde (en ik ben docent omgangskunde). Het is een van die thema’s die volgend jaar in het PO en VO vernieuwd zal worden. Waar gaat het dan om? Waarden die voor de Nederlandse maatschappij waardevol zijn: vrijheid, gelijkheid, solidariteit, globalisering, duurzaamheid en technologie (aldus de informatie van curriculum.nu).

Persoonlijk vind ik deze thema’s interessant. Omdat deze thema’s momenteel veel in verschillende verhalen in het nieuws voorbij komen, en ook op LinkedIn, en ook in de verhalen die ik van mensen hoor. Dat doet me nadenken over de wereld waar ik in wil leven. En hoe ik hem mooier kan maken.

Dus… een nieuwe missie! Ik wil graag nog meer mooie ervaringen van docenten en andere betrokkenen bij burgerschap horen, en ook de zaken waar zij tegenaan lopen. Ik wil weten wat zij waardevol en belangrijk vinden. En wat zij gewenst en ongewenst vinden. En hoe zij verbinding hebben met burgerschap. Ik wil weten wat voor lessen zij willen geven. En wat ze vervolgens terugkrijgen van de leerlingen. Want zo weet je wat voor effect (gewenst of ongewenst) je hebt bereikt. En daar word ook jij als docent bewuster en beter van. Ook in dat proces staat verbinding centraal. Hoe mooi is dat…

Hoe ervaar jij de verbinding tijdens het lesgeven?

#verbinding #VO #burgerschap #let’sconnect