Verbinding

Dit is misschien wel hét woord van de afgelopen maanden en de komende maanden. Docenten missen de verbinding met hun studenten en leerlingen. Studenten en leerlingen missen de verbinding met hun docenten en elkaar. Veel studenten hebben elkaar (bijna) niet gezien. Verbinding: Er is een online verbinding, een technische verbinding, een emotionele verbinding, een sociale verbinding. De verbinding met je huis, de verbinding met je wijk, je buurt, je stad, de verbinding die je verliest met ver weg wonende familie en vrienden. Verbinding met de politiek, want zij geven regelmatig persconferenties. Verbinding met je familie maar dan online, want je oma en opa zijn anders even niet bereikbaar. Gelukkig zorgen de buren daar ook voor hen. En verbinding met jou, als lezer van mijn blog. Verbinding verliezen en verbinding winnen. Of verbinding veranderen. Wat is verbinding?

Volgens de Van Dale: ‘het verbinden: zich in verbinding stellen met’, ‘iets dat verbindt: ‘de verbinding is verbroken’’, en ‘(chemie) stof die uit andere stoffen is samengesteld’. Verbinding is lijntjes leggen, ‘hoi’ zeggen en terugzeggen. Oogcontact, verbale communicatie en non-verbale communicatie (zoals je dat op school leert). Vertellen wat je hebt meegemaakt, je inleven in de ander. Iemand bellen. Of liever videobellen omdat je dan ook iemands gezicht kan zien, en dat is fijner. Verbinding is teleurstelling, omdat de persoon met wie je verbinding wil ‘nee’ zegt. Dan stopt de verbinding. En dan knapt het lijntje.

Verbinding is gevoel: boos, blij, onzeker, verliefd, eenzaam, enthousiast, hyperactief, argeloos… vanwege wat dan ook. Iets in het nieuws, iets wat iemand heeft gezegd, iets wat je hebt gezien of gehoord. Verbinding is nodig, of niet.. Nee, verbinding is er gewoon, of niet. Verbinding met jezelf: bewust zijn van jezelf. Zorgen voor wat je nodig hebt, en niet doen wat slecht voor je is. Ben je daar vaak mee bezig? Of bijna nooit? Verbinding.. wat is belangrijk, wat is waardevol en wat niet?

Hoe ervaar jij verbinding?