Het belang van openheid

Bewust praten over LHBTI+

De maatschappij: Het is niet overal zoals het hier is. Een voorbeeld is een artikel van 27 maart op de website van de #NOS. Hierin wordt aangegeven dat in de Verenigde Staten voorbereidingen zijn om een wet aan te nemen. Deze wet verbiedt scholen om met kinderen over gender of seksualiteit te praten. In Florida zijn ze daar het verste mee: Daar hoeft de gouverneur alleen nog te tekenen.

In Nederland is er juist meer openheid m.b.t. LHBTI+ zaken. Docenten moeten juist wel vrij kunnen zijn om hierover te praten. Vorige week bijvoorbeeld, tijdens de week van de lentekriebels. Of tijdens andere maatschappelijke dagen of weken. Of gewoon wanneer er behoefte aan is. De gewenste effecten:

– Je kunnen uiten als mens, kunnen zijn wie je bent
– Vrij kunnen zijn in het uiten van je mening
– Het gesprek kunnen voeren
– Verbinding tussen mensen: omdat je ontdekt dat je niet de enige bent, en omdat je elkaar beter leert kennen
– Je kunnen uiten en je vrij kunnen ontwikkelen is iets wat kinderen nodig hebben in een gezonde ontwikkeling als mens.

Je ontdekt je identiteit in de levensfase van basisschool kind. Het er niet over kunnen praten, zou die ontwikkeling kunnen beperken.

In het kader hiervan heeft Map out gezorgd voor een tool waarmee je de discussie of het gesprek klassikaal kunt aangaan. Zie deze tool hieronder.

Bewust praten over LHBTI+

Het artikel

Op 27 maart 2022 stond er een artikel op de NOS over het bespreken van gender en geaardheid in de klas. Het begon met ‘In een aantal Amerikaanse staten wordt wetgeving voorbereid die scholen verbiedt met kinderen over gender of seksuele geaardheid te praten’ Die wet betekent dat ‘met kinderen tot negen jaar niet mag worden gepraat over gender, geaardheid, seksualiteit en LHBTI onderwerpen’. ‘Met oudere kinderen mag dat wel, maar dan wel op een manier die past bij de leeftijd van de kinderen.’

Bron: (de Vries, M. (27 maart 2022). In Florida is het straks taboe om op de basisschool over gender te praten. Verkregen van: https://nos.nl/artikel/2422877-in-florida-is-het-straks-taboe-om-op-basisschool-over-gender-te-praten.