Vragen staat vrij

Francesca Albanese, Trump, Netanyahu, de VN, social media, desinformatie, oorlog, conflict, kwestie, contexten verdraaien, subsidies die gestopt worden, lammetjes die geboren worden, iets over kinderen, goed nieuws, een nieuwe meme (die verzin ik er voor de gezelligheid maar even bij), en dan weer terug naar een ramp, slechte weerstomstandigheden, sneeuw, gladheid, ongelukken, vredesmissies, een herinnering aan iemand, een standbeeld dat werkelijkheid wordt (dat van Aletta Jacobs in Den Haag), voetbal, olympische spelen, iets over feminisme, discriminatie, inclusie, micro-agressie, integriteit. Vervolgens iets over de aarde, de natuur, iets met bijvoorbeeld walvissen of een natuurbrand. Het nieuws gaat alle kanten op.
Dit is de informatie die je krijgt. Vanuit bepaalde context. Zou het niet goed zijn om hier vragen bij te stellen?
Waarom is het nieuws en waarom zijn de media zo gepresenteerd? Wat is het verhaal erachter? Wanneer mag iemand een journalist genoemd worden en verslaggeving doen? Wanneer is iets goede verslaggeving? Wat is de context van een verhaal? Wat zijn de bronnen? Mogen alle bronnen gegeven worden? Wanneer kan je ervan uitgaan dat een bron betrouwbaar is? Wat zijn internationale betrekkingen? Hoe komt het dat landen invloed hebben op elkaar? En wat zijn de gevolgen van die invloeden?
Het zijn zomaar wat vragen.
Zie de volgende eenvoudige lessenreeks van 3 lessen op deze webpagina.
Opmerking 1: De lessen kunnen uiteraard ook los van elkaar worden ingezet.
Opmerking 2: Je doet ook gelijk iets aan burgerschapsonderwijs met deze lessen!
Laat leerlingen in de rol van een journalist kruipen, en leer hen goede vragen stellen. Het is onderwijsniveau onafhankelijk, want iedereen kan goede vragen leren stellen.