Zero discrimination day

Bron afbeelding: iStock

Woensdagochtend 1 maart, mentoruur. De les gaat over de toekomst van de leerlingen. ‘Bedenk wat je droom is voor de toekomst’, zegt de docent. De leerlingen denken na over hun droom en vertellen erover. Als Faiza aan de beurt is, begint ze te vertellen: ‘Ik droom ervan om mijn eigen organisatie te hebben. Niet zo’n klein bedrijf zoals een kapperszaak. Maar een grote organisatie met heel veel mensen. En dan help ik met mijn organisatie mensen in de arme landen in Afrika, zodat ze er beter van worden.’ Faiza’s ogen stralen! ‘En dan wordt de wereld ook beter, en…’ – ‘O, Faiza, dat klinkt als een hele mooie droom,’ zegt de docent, ‘Maar jij hebt een andere cultuur en achtergrond. Ik denk niet dat je zo groot kunt denken. Heb je misschien een andere droom die je kunt vervullen die beter bij je past?’

Vandaag is het Zero discrimination day. Nul discriminatie dag. De dag waar we erbij stilstaan dat discriminatie een ‘no go’ is. Discriminatie betekent het benadelen van personen of een groep mensen ten opzichte van andere personen of een groep mensen op basis van een menselijke eigenschap. In de maatschappij is dit dus iets wat we niet willen. Niet voor niets is artikel 1 van de Grondwet hieraan geweid.

Het lijkt dus logisch om er op deze dag extra stil bij te staan. Daarom heb ik er in samenwerking met Uitgeversgroep een lesmodule over gemaakt: ‘Zero discrimination day’. Het doel hiervan is om leerlingen te informeren over discriminatie.

De onderwerpen:

oordelen/vooroordelen;
microagressie;
artikel 1 van de Grondwet inclusief het behandelen van de recente uitbreiding;
discriminatie en kansenongelijkheid;
basisbehoeften van mensen.

Klik hier om de lesmodule in te zien.

Overal burgerschap

Deze lesmodule hoort bij het boek ‘Overal Burgerschap’, voor leerjaar 1 en 2 van het #vmbo. Bij deze lesmethode horen meerdere lesmodules, zoals die over de oorlog in Oekraïne.

Klik hier voor de lesmethode Overal burgerschap.
Klik hier voor de lesmodule over de oorlog in Oekraïne.
Klik hier voor meer lesmateriaal.
Klik hier voor nog meer blogs.

Meer aanbod

Naast het schrijven van lesmateriaal geef ik meer ondersteuning aan VO scholen. Ik geef workshops en trainingen aan docenten om meer te leren over het aanbieden van burgerschapsonderwijs. Ook ondersteun ik bij het implementeren van burgerschap op school. Heb je behoefte aan op maat geschreven lesmateriaal voor jou school? Ook dat kan ik voor je doen. Laten we kennismaken!

Het schrijven van de lesmethode Overal burgerschap en de bijbehorende lesmodules doe ik in samenwerking met Uitgeversgroep. Klik hier voor meer informatie.