Communication is key!

Op 5 september begon een nieuw seizoen van De Avondshow met Arjen Lubach. Heel interessant, want het onderwerp van de avond was Ter Apel. Wat gebeurt er in Ter Apel? Daar staat het asielzoekerscentrum waar momenteel veel te veel asielzoekers zijn. Volgens Arjen ligt het aan drie dingen: Personeelstekort bij de IND, personeelstekort bij het COA (wat nauw samenwerkt met de IND) en tekort aan opvangplekken in het land. En over dat laatste: De laatste tijd waren nieuwsberichten te vinden die (zacht gezegd) hun ongenoegen uitten over de komst van (eventuele) nieuwe asielzoekers. Dit is een onderwerp dat besproken kan worden tijdens de lessen burgerschap (of maatschappijleer, maatschappijkunde, mens & maatschappij, maatschappijwetenschappen, mentorlessen, you name it). Want hoe bespreek je een onderwerp waarbij leerlingen in een veilige setting hun mening kunnen geven? En hoe leren ze dat op een gefundeerde manier te doen? Gebruik de Drie Stappen Methode van Pinto!

De Drie Stappen Methode van Pinto


De Drie Stappen Methode van Pinto (DSM) is vrij eenvoudig. Door deze methode in te zetten leren leerlingen om (voor)oordelen weg te nemen, om normen en waarden van iemand anders beter te begrijpen en eigen grenzen op een goede manier te communiceren. Het gaat om het perspectief van jezelf ten opzichte van het perspectief van de ander. Hoe zie je de ander? Door de DSM methode te gebruiken leer je dit perspectief van de ander kennen. Daardoor kan onbegrip, miscommunicatie en irritatie worden voorkomen of weggenomen.

In het kort:


Stap 1:

Word je bewust van je eigen (cultuurgebonden) normen en waarden;

Stap 2:
Word je bewust van de (cultuur)gebonden normen en waarden van de ander en scheid meningen en feiten van elkaar. Onderzoek wat het ‘vreemde’ gedrag van de ander is;

Stap 3:
Bepaal hoe je in die situatie met de verschillen in normen en waarden omgaat. Bepaal waar je grenzen liggen en maak deze duidelijk.

Zie de oefening ‘Communication is key!’ om te zien hoe je de DSM methode in een rustige klassensetting in de praktijk kunt brengen. Een keer kennismaken? Heb je een passende situatie die je wil vertellen? Stuur me een bericht!

OEFENING:
Communication is key!