Burgerschap
We maken van alles mee: van keuzestress tot liefde tot grote maatschappelijke problemen, zoals polarisatie en klimaatproblematiek. Op school wordt er daarom aandacht besteed aan burgerschapsonderwijs: Het onderwijs dat leerlingen helpt om krachtig in de maatschappij te kunnen staan.
Er bestaan allerlei visies rondom burgerschap. De ene school wil er een apart vak voor maken. De andere school wil burgerschap een plek geven in het hele onderwijs. Een derde school wil meer projectmatig en thematisch aan de slag. Alle mogelijkheden zijn goed. De scholen gaan dus zelf over het ‘hoe’ van burgerschap. Laat je inspireren.
We maken van alles mee: van keuzestress tot liefde tot grote maatschappelijke problemen, zoals polarisatie en klimaatproblematiek. Op school wordt er daarom aandacht besteed aan burgerschapsonderwijs: Het onderwijs dat leerlingen helpt om krachtig in de maatschappij te kunnen staan.
Er bestaan allerlei visies rondom burgerschap. De ene school wil er een apart vak voor maken. De andere school wil burgerschap een plek geven in het hele onderwijs. Een derde school wil meer projectmatig en thematisch aan de slag. Alle mogelijkheden zijn goed. De scholen gaan dus zelf over het ‘hoe’ van burgerschap. En ‘hoe’ burgerschap kan worden ingebed op school, dat kan nog heel ingewikkeld zijn.
Waarmee kan Map out ons helpen?
Map out biedt ondersteuning bij het schrijven van een visieplan, een beleidsplan en een projectplan. Een compleet aanbod van visie naar praktijk en zichtbaar resultaat.
Het plan
Dit bestaat uit de visie van de school, de visie op burgerschap vanuit een bepaalde (desgewenste) theorie en een definitie op burgerschap. Ook staat hierin de werkwijze waarop burgerschapsonderwijs wordt ingebed, de doelen en leerdoelen concreet geformuleerd, de manier waarop burgerschap zichtbaar is in het onderwijs en waar precies. Waar precies: verweven in de aanwezige schoolvakken, in gastlessen, in activiteiten buiten de les of als apart vak.
Concrete stappen
Het plan bevat de concrete stappen en de tijdsplanning voor een schooljaar.
Burgerschapsonderwijs heeft veel te maken met democratie, rechten, keuzes en meningsvorming. Dit komt veelvuldig voor in een heleboel schoolvakken. Zoals maatschappijleer, geschiedenis, levensbeschouwing en filosofie. Maar: je mening goed kunnen verwoorden gebeurt bij het vak Nederlands (en de andere talen). En een deel van demografie (leren over verschillende volken en aantallen) leer je bij aardrijkskunde. Er is dus meer burgerschapsonderwijs aanwezig dan je zou denken.
Map out inventariseert voor jouw school waar het burgerschapsonderwijs bevindt, en brengt het overzichtelijk in kaart. Vervolgens kan het onderwijs effectiever worden georganiseerd. Je krijgt daarbij aanbevelingen hoe dit kan worden gedaan.
Dit biedt de mogelijkheid om te zorgen voor aanvullingen, veranderingen en/of scholing van docenten. Ook hierbij kan Map out ondersteunen.
Burgerschap bevindt zich op veel plekken in het onderwijsaanbod. Dat betekent dat je er als docent al snel mee te maken kunt hebben. Het helpt om te weten hoe je ermee om kunt gaan: als mens, als docent, in je communicatie naar leerlingen en in het omgaan met je onderwijsaanbod.
Map out helpt je om met burgerschap om te gaan op een manier die bij jou past, door middel van bewustwording, concrete tools en inzicht in resultaten.
Open communicatie kan een hoop conflict en onbegrip oplossen. Door je te laten zien leren mensen je beter kennen. Dit kan door gesprekken te voeren of lesactiviteiten met elkaar te ondernemen. Map out heeft een breed aanbod aan gespreksactiviteiten en lesmateriaal om deze gespreksvoering te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is de activiteit: ‘Elkaar beter leren begrijpen in drie stappen’, die tevens opgenomen is door Expertisepunt Burgerschap.
Map out heeft een hoop lesmateriaal te bieden voor burgerschap in het voortgezet onderwijs. Bijvoorbeeld de lesmethode Overal burgerschap. Zie ook de lesmodules en oefeningen. Daarnaast kunnen we samen kijken naar lesmateriaal op maat voor de leerlingen op jouw school. Ook sluit het naadloos aan op de visie op burgerschap en op jouw wensen om goed les te kunnen geven. Laten we kennismaken!
De effecten zie je in wat de leerlingen zeggen en doen: in opdrachten en in gesprek met leerlingen en/of jou als docent. Ze staan sterker in hun schoenen, zijn wijzer in hun woorden, maken bewuste keuzes voor zichzelf en hun omgeving en gaan bewust om met de wereld.
Ook past de implementatie van burgerschap zoals jij ermee omgaat in het bredere onderwijsaanbod en de nodige kwaliteitszorg van het onderwijs. Daar gaan we voor!
Meer informatie over het aanbod
Inventarisatie en workshop
burgerschap op school
Een inventarisatie van burgerschap in het huidige onderwijsaanbod. Daarna volgt er een workshop voor docenten die burgerschap krachtiger en betekenisvoller willen behandelen. Dit aanbod kan bij voorkeur los van elkaar worden aangeboden.
Workshop
Schurende gesprekken
Tijdens de les kan er van alles gebeuren. Een leuk of leerzaam moment kan leiden tot… een schurend gesprek! Dit kun je oplossen door middel van een open gesprek: met goede vragen, erkenning en veiligheid. Een goede reden voor een workshop.
Lesmethode
Overal burgerschap
Een lesmethode voor leerjaar 1 en 2. Met opdrachten, leerteksten, gesprekstools, docentenhandleidingen, praktijkopdrachten en nog veel meer. De lesmethode is zowel digitaal (met licentiecode) als gedrukt beschikbaar.
Leermateriaal
op maat
Van een enkele les tot een hele lesmodule: het is hier allemaal in huis. Burgerschap gaat over de maatschappij en de leerling die daarmee omgaat. Ook een presentatie of training over het gebruik van het leermateriaal is mogelijk.