Burgerschap

We maken van alles mee: van keuzestress tot liefde tot grote maatschappelijke problemen, zoals polarisatie en klimaatproblematiek. Op school wordt er daarom aandacht besteed aan burgerschapsonderwijs: Het onderwijs dat leerlingen helpt om krachtig in de maatschappij te kunnen staan.

Er bestaan allerlei visies rondom burgerschap. De ene school wil er een apart vak voor maken. De andere school wil burgerschap een plek geven in het hele onderwijs. Een derde school wil meer projectmatig en thematisch aan de slag. Alle mogelijkheden zijn goed. De scholen gaan dus zelf over het ‘hoe’ van burgerschap. Laat je inspireren.

We maken van alles mee: van keuzestress tot liefde tot grote maatschappelijke problemen, zoals polarisatie en klimaatproblematiek. Op school wordt er daarom aandacht besteed aan burgerschapsonderwijs: Het onderwijs dat leerlingen helpt om krachtig in de maatschappij te kunnen staan.

Er bestaan allerlei visies rondom burgerschap. De ene school wil er een apart vak voor maken. De andere school wil burgerschap een plek geven in het hele onderwijs. Een derde school wil meer projectmatig en thematisch aan de slag. Alle mogelijkheden zijn goed. De scholen gaan dus zelf over het ‘hoe’ van burgerschap. En ‘hoe’ burgerschap kan worden ingebed op school, dat kan nog heel ingewikkeld zijn.

Hoe komen we erachter wat de huidige staat is van burgerschap op onze school?
Onderzoek met behulp van de pre-scan
Zit er al burgerschap in ons huidige onderwijsaanbod?
Visie schrijven, definitie geven en en inventarisatie doen
Doen we niet al genoeg aan burgerschap bij ons op school?
Een leerlijn geeft aan welke leerdoelen wanneer, in welke logische volgorde, worden bereikt
Hoe moeten we omgaan met gesprekken en onderwerpen die voor de leerlingen of voor mij gevoelig liggen?
Gesprekken bewust op een bepaalde manier voeren
Is er leermateriaal voor burgerschap in het voortgezet onderwijs?
Afgestemd leermateriaal ontwikkelen
Wat zullen de effecten van het burgerschapsonderwijs zijn op onze leerlingen?
De effecten zien en daarop anticiperen
Hoe leer ik meer leren over het aanbieden van burgerschapsonderwijs in mijn vak?
Ontwikkel je met behulp van de online workshop.

Waarmee kan Map out ons helpen?

Meer informatie over het aanbod

Integreren van burgerschapsonderwijs

Het schrijven van: een visie en definitie, het maken van een inventarisatie, het schrijven van een leerlijn, het schrijven van leermateriaal en het volgen van de online cursus. Map out biedt het volledig integreren van burgerschap van begin tot eind.

Online leergang
Burgerschap in het VO

De online leergang Burgerschap in het voortgezet onderwijs kan door docenten en coördinatoren burgerschap zowel zelf als met begeleiding worden gevolgd.

Workshops
Schurende gesprekken

Tijdens de les kan er van alles gebeuren. Een leuk of leerzaam moment kan leiden tot… een schurend gesprek! Dit kun je oplossen door middel van een open gesprek: met goede vragen,  erkenning en veiligheid. Een goede reden voor een workshop.

Lesmethode
Overal burgerschap

Een lesmethode voor leerjaar 1 en 2. Met opdrachten, leerteksten, gesprekstools, docentenhandleidingen, praktijkopdrachten en nog veel meer. De lesmethode is zowel digitaal (met licentiecode) als gedrukt beschikbaar.

Burgerschap gaat over verbinding met de maatschappij.