Burgerschap

We maken van alles mee: van keuzestress tot liefde tot grote maatschappelijke problemen, zoals polarisatie en klimaatproblematiek. Op school wordt er daarom aandacht besteed aan burgerschapsonderwijs: Het onderwijs dat leerlingen helpt om krachtig in de maatschappij te kunnen staan.

Er bestaan allerlei visies rondom burgerschap. De ene school wil er een apart vak voor maken. De andere school wil burgerschap een plek geven in het hele onderwijs. Een derde school wil meer projectmatig en thematisch aan de slag. Alle mogelijkheden zijn goed. De scholen gaan dus zelf over het ‘hoe’ van burgerschap. Laat je inspireren.

We maken van alles mee: van keuzestress tot liefde tot grote maatschappelijke problemen, zoals polarisatie en klimaatproblematiek. Op school wordt er daarom aandacht besteed aan burgerschapsonderwijs: Het onderwijs dat leerlingen helpt om krachtig in de maatschappij te kunnen staan.

Er bestaan allerlei visies rondom burgerschap. De ene school wil er een apart vak voor maken. De andere school wil burgerschap een plek geven in het hele onderwijs. Een derde school wil meer projectmatig en thematisch aan de slag. Alle mogelijkheden zijn goed. De scholen gaan dus zelf over het ‘hoe’ van burgerschap. En ‘hoe’ burgerschap kan worden ingebed op school, dat kan nog heel ingewikkeld zijn.

Hoe zorgen we ervoor dat het burgerschapsonderwijs aansluit op onze visie?
Een plan schrijven
Zit er al burgerschap in ons huidige onderwijsaanbod?
Een inventarisatie maken
Doen we niet al genoeg aan burgerschap bij ons op school?
De juiste inspanning en voldoende kennis over burgerschap geeft energie
Hoe moeten we omgaan met moeilijke thema’s zoals radicalisering of LHBTI+?
Gesprekken voeren en activiteiten doen
Is er leermateriaal voor burgerschap in het voortgezet onderwijs?
Afgestemd leermateriaal ontwikkelen
Wat zullen de effecten van het burgerschapsonderwijs zijn op onze leerlingen?
De effecten zien en daarop anticiperen

Waarmee kan Map out ons helpen?

Meer informatie over het aanbod

Inventarisatie en workshop
burgerschap op school

Een inventarisatie van burgerschap in het huidige onderwijsaanbod. Daarna volgt er een workshop voor docenten die burgerschap krachtiger en betekenisvoller willen behandelen. Dit aanbod kan bij voorkeur los van elkaar worden aangeboden.

Workshop
Schurende gesprekken

Tijdens de les kan er van alles gebeuren. Een leuk of leerzaam moment kan leiden tot… een schurend gesprek! Dit kun je oplossen door middel van een open gesprek: met goede vragen,  erkenning en veiligheid. Een goede reden voor een workshop.

Lesmethode
Overal burgerschap

Een lesmethode voor leerjaar 1 en 2. Met opdrachten, leerteksten, gesprekstools, docentenhandleidingen, praktijkopdrachten en nog veel meer. De lesmethode is zowel digitaal (met licentiecode) als gedrukt beschikbaar.

Leermateriaal
op maat

Van een enkele les tot een hele lesmodule: het is hier allemaal in huis. Burgerschap gaat over de maatschappij en de leerling die daarmee omgaat. Ook een presentatie of training over het gebruik van het leermateriaal is mogelijk.

Burgerschap gaat over verbinding met de maatschappij.