Burgerschap
We maken van alles mee: van keuzestress tot liefde tot grote maatschappelijke problemen, zoals polarisatie en klimaatproblematiek. Op school wordt er daarom aandacht besteed aan burgerschapsonderwijs: Het onderwijs dat leerlingen helpt om krachtig in de maatschappij te kunnen staan.
Er bestaan allerlei visies rondom burgerschap. De ene school wil er een apart vak voor maken. De andere school wil burgerschap een plek geven in het hele onderwijs. Een derde school wil meer projectmatig en thematisch aan de slag. Alle mogelijkheden zijn goed. De scholen gaan dus zelf over het ‘hoe’ van burgerschap. Laat je inspireren.
We maken van alles mee: van keuzestress tot liefde tot grote maatschappelijke problemen, zoals polarisatie en klimaatproblematiek. Op school wordt er daarom aandacht besteed aan burgerschapsonderwijs: Het onderwijs dat leerlingen helpt om krachtig in de maatschappij te kunnen staan.
Er bestaan allerlei visies rondom burgerschap. De ene school wil er een apart vak voor maken. De andere school wil burgerschap een plek geven in het hele onderwijs. Een derde school wil meer projectmatig en thematisch aan de slag. Alle mogelijkheden zijn goed. De scholen gaan dus zelf over het ‘hoe’ van burgerschap. En ‘hoe’ burgerschap kan worden ingebed op school, dat kan nog heel ingewikkeld zijn.
Waarmee kan Map out ons helpen?
Map out biedt, in samenwerking met Riskchanger, inzicht in de staat van burgerschap op jouw school. Door middel van een pre-scan vullen docenten van alle vakken een vragenlijst in die ingaat op de kennis, vaardigheden en houding van de docent m.b.t. het ontwikkelen, aanbieden en meten van burgerschap. Je kunt aan de hand van de resultaten van de ingevulde vragenlijsten direct, gericht aan de slag met het sterker en concreter integreren van burgerschapsonderwijs op jouw school.
Map out biedt een online leergang van twaalf modules waarin je als docent of coördinator burgerschap van begin tot eind kunt integreren en toepassen.
Voor docenten:
De leergang helpt je bij de vragen: Waarom burgerschap? Wat is het verhaal van burgerschap? Welke aspecten horen bij burgerschap? Welke leerstof van mijn vak is relevant voor burgerschap? Verlies ik geen extra tijd door aandacht te besteden aan burgerschap binnen mijn vak? Welke lesactiviteiten kan ik gebruiken of ontwikkelen? Hoe kan ik omgaan met actualiteiten en andere onderwerpen die gevoelig (kunnen) liggen? En hoe ga ik om met de resultaten die de leerlingen laten zien?
Voor coördinatoren:
Deze leergang helpt jullie als Team Burgerschap om het burgerschapsonderwijs samenhangend, doelgericht en herkenbaar te integreren in de school. De leergang begeleidt je stap voor stap van visieplan en inventarisatie t/m concrete eindresultaten het burgerschapsonderwijs te integreren. Dat draagt bij in de kwaliteitszorg van het algehele onderwijs.
Map out biedt ondersteuning bij het schrijven van een visie en definitie op burgerschap. Ook staat hierbij de werkwijze waarop burgerschapsonderwijs wordt ingebed. Bijvoorbeeld door middel van een vak op het rooster, ingebed bij specifieke vakken of geïntegreerd in alle vakken.
Daarbij helpt Map out bij het inventariseren van de aanwezigheid van burgerschap in het huidige onderwijsaanbod, door in gesprek te gaan met docenten en sectieleiders. De uitkomst daarvan wordt weergegeven in een concreet overzicht. Deze inventarisatie geeft inzicht voor alle docenten.
Voor burgerschap in het voortgezet onderwijs zijn er momenteel conceptkerndoelen. Deze kerndoelen worden op dit moment in de praktijk uitgetest. Rond 2025-2026 zal er een definitief pakket aan kerndoelen voor burgerschap zijn. Deze doelen kunnen nu al gebruikt worden als inspiratie om eigen leer- en lesdoelen te formuleren. Met een logische opbouw en invulling voor de leerdoelen, passen deze in een leerlijn. Map out helpt bij het opstellen van deze leerlijn, van brugklas t/m het laatste jaar en passend bij de leerlingenpopulatie van jouw school.
Open communicatie kan een hoop conflict en onbegrip oplossen. Door je te laten zien leren mensen je beter kennen. Dit kan door gesprekken te voeren of lesactiviteiten met elkaar te ondernemen. Map out heeft een breed aanbod aan gespreksactiviteiten en lesmateriaal om deze gespreksvoering te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is de activiteit: ‘Elkaar beter leren begrijpen in drie stappen’. Ook biedt Map out workshops ‘schurende gesprekken‘. Het aanbod is opgenomen door Expertisepunt burgerschap.
Map out heeft een hoop lesmateriaal te bieden voor burgerschap in het voortgezet onderwijs. Bijvoorbeeld de lesmethode Overal burgerschap. Zie ook de lesmodules en oefeningen. Daarnaast kunnen we samen kijken naar lesmateriaal op maat voor de leerlingen op jouw school. Map out schrijft lesmateriaal op maat voor burgerschap in jouw vak.
De integratie van van burgerschap past, met behulp van de visie, inventarisatie, de leerlijn en het lesmateriaal, in het bredere onderwijsaanbod en de nodige kwaliteitszorg van het onderwijs. Met behulp van de tools van Riskchanger kan gemeten worden wat de effecten zijn van het aangeboden onderwijsaanbod van burgerschap.
Samen kunnen we kijken naar de resultaten van deze effecten en stappen ondernemen om aan te passen waar nodig, zodat gewenste doelen en resultaten gerealiseerd kunnen worden, passend bij de leerlingenpopulatie van jouw school.
Met de online cursus: Burgerschap in het voortgezet onderwijs leer je als docent om onderwijs aan leerlingen aan te bieden in jouw vakgebied, waarin burgerschap verweven is. Je leert hoe burgerschap in jouw school samenhangt met het huidige algehele onderwijsaanbod. Daarnaast ontdek je waar burgerschap voorkomt in jouw vak, en ontdek je hoe je het onderwijsaanbod in jouw vak rijk kunt maken aan burgerschap. Het is een korte cursus die je alleen of samen met collega’s kunt volgen.
De cursus bevat hoofdstukken die interessant zijn voor docenten, maar ook voor coördinatoren die burgerschap integreren in het hele onderwijsaanbod. Zie hier meer informatie.
Meer informatie over het aanbod
Integreren van burgerschapsonderwijs
Het schrijven van: een visie en definitie, het maken van een inventarisatie, het schrijven van een leerlijn, het schrijven van leermateriaal en het volgen van de online cursus. Map out biedt het volledig integreren van burgerschap van begin tot eind.
Online leergang
Burgerschap in het VO
De online leergang Burgerschap in het voortgezet onderwijs kan door docenten en coördinatoren burgerschap zowel zelf als met begeleiding worden gevolgd.
Workshops
Schurende gesprekken
Tijdens de les kan er van alles gebeuren. Een leuk of leerzaam moment kan leiden tot… een schurend gesprek! Dit kun je oplossen door middel van een open gesprek: met goede vragen, erkenning en veiligheid. Een goede reden voor een workshop.
Lesmethode
Overal burgerschap
Een lesmethode voor leerjaar 1 en 2. Met opdrachten, leerteksten, gesprekstools, docentenhandleidingen, praktijkopdrachten en nog veel meer. De lesmethode is zowel digitaal (met licentiecode) als gedrukt beschikbaar.