Online leergang

Burgerschap in het voortgezet onderwijs

Dit is de online leergang

Met de online leergang Burgerschap in het voortgezet onderwijs leer je:

  • wat burgerschapsonderwijs is;
  • hoe burgerschap in jouw school samenhangt met het huidige algehele onderwijsaanbod;
  • hoe je burgerschap schoolbreed kunt integreren: van visie tot eindresultaat;
  • waar burgerschap voorkomt in jouw vak;
  • hoe je burgerschap binnen jouw vak kunt aanbieden;
  • hoe je gesprekken kunt voeren waarvan het onderwerp gevoelig ligt.

Hoe werkt het?

Dit is een online leergang die je alleen of samen met je sectie kunt volgen. Door de informatie, de video’s en de opdrachten leer je stapsgewijs een deel van burgerschap in het voortgezet onderwijs. Na het volgen van de online leergang heb je concrete lesactiviteiten ontwikkeld die je direct kunt toepassen in de les en waar burgerschap relevant en betekenisvol in verweven is. 

Concreet aanbod in drie opties

De online leergang

Online leergang met pre-scan

Alleen de pre-scan

De online leergang bevat twaalf modules die allemaal een aspect van het burgerschapsonderwijs behandelen. Docenten leren aan de hand van verschillende tools om lesactiviteiten te ontwikkelen waarbij burgerschap verweven is in het lesaanbod van hun eigen vakgebied.

De combinatie van online leergang met pre-scan biedt naast de twaalf modules van burgerschap, ook een online vragenlijst waarmee kan worden onderzocht hoe burgerschap is georganiseerd op schoolniveau, bekeken vanuit de docent zelf.

Met de online leergang leert de docent stapsgewijs hoe ze burgerschap kunnen integreren binnen hun eigen vak.

De pre-scan is een online vragenlijst waarmee kan worden onderzocht hoe burgerschap is georganiseerd op schoolniveau, bekeken vanuit de docent zelf.

Docenten

De online leergang helpt je bij de vragen: Waarom burgerschap? Wat is het verhaal van burgerschap?  Welke aspecten horen bij burgerschap? Welke leerstof van mijn vak is relevant voor burgerschap? Verlies ik geen extra tijd door aandacht te besteden aan burgerschap binnen mijn vak? Welke lesactiviteiten kan ik gebruiken of ontwikkelen? Hoe kan ik omgaan met actualiteiten en andere onderwerpen die gevoelig (kunnen) liggen? En hoe ga ik om met de resultaten die de leerlingen laten zien?

Coördinatoren burgerschap

De online leergang helpt jullie als Werkgroep Burgerschap om het burgerschapsonderwijs samenhangend, doelgericht en herkenbaar te integreren in de school. De leergang begeleidt je stap voor stap van visieplan en inventarisatie t/m concrete eindresultaten het burgerschapsonderwijs te integreren. Dat draagt bij in de kwaliteitszorg van het algehele onderwijs.
Je helpt collega docenten om burgerschap betekenisvol aan te bieden in de lesactiviteiten, en hoe je dit tevens kunt doen in je eigen lessen.

Wij zoeken ondersteuning bij het integreren van ons burgerschapsonderwijs.

Dat kan! Map out begeleidt scholen in het voortgezet onderwijs bij het integreren van burgerschap. Er gebeurt daarbij al een heleboel. Van het huidige onderwijsaanbod wordt een inventarisatie gedaan en een leerlijn ontwikkeld voor burgerschap. Dit biedt een samenhangend, doelgericht lesaanbod dat herkenbaar is en dat geschreven vanuit jullie visie op burgerschap. 

Wij hebben interesse

Leuk dat jullie interesse hebben in de online leergang Burgerschap in het voortgezet onderwijs. Laten we een afspraak maken om de opties te bespreken.